Pizza je popularna u cijelom svijetu, au različitim zemljama priprema se drugačije. Ali prava pizza, naravno, radi se samo u Italiji. Lokalne pizzerije čak kontroliraju i državni inspektori koji nadziru zadovoljavanje talijanskih standarda pizze. No, u okusu gotovo prave talijanske pizze možete uživati ​​kod kuće ako znate koje su njezine glavne značajke, koje proizvode koristiti i kako je pravilno pripremiti.

Značajke prave talijanske pizze
Postoje mnoge verzije i pretpostavke o tome gdje je rođena pizza. Jedna od najčešćih je da pizza zapravo nije izumljena u Italiji, već u Grčkoj. Grčko jelo plakuntos bio je beskvasni kolač u koji se stavljao sir. Kasnije su Rimljani samo malo promijenili ovaj recept.

Zanimljivo je da se tek od 16. stoljeća rajčica počela dodavati pizzi. Od tog trenutka počelo je postupno širenje ukusne delicije diljem svijeta. Sada se tradicionalna talijanska pizza priprema potpuno drugačije u različitim regijama. Na primjer, američku pizzu karakteriziraju visoki rubovi, velika debljina i veliki izbor nadjeva.

Ali kako izgleda prava talijanska pizza? Ima nekoliko ključnih značajki. Prije svega, ovo je vrlo tanka, plastična baza. Za pripremu tijesta koristi se fino mljeveno brašno koje se miješa s običnim brašnom za kruh. Štoviše, tijesto se nikada ne razvlači valjkom, već se baca, okreće i mijesi rukama. Tanka tradicionalna talijanska pizza manje je kalorična od američke, ali je ukusnija i uravnoteženija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, pizza ne mora biti debela i velika. Prava talijanska pizza je upravo takva – na tankom tijestu s tankim slojem nadjeva. Tijesto treba biti elastično i mekano, a pečeno treba dobiti ukusnu koricu.

Druga važna stvar je da se za punjenje tradicionalne talijanske pizze koriste samo tri do četiri sastojka. Obično su to rajčice, maslinovo ulje, mozzarella sir i bosiljak. Dopušteno je dodati češnjak i motherwort. Okus pizze glatko teče od sira do masline i rajčice, dok svaki sastojak nadopunjuje i naglašava okus drugoga.

Prava talijanska pizza priprema se u pećnici na drva na temperaturi od oko 200 stupnjeva. Prilikom pečenja pizza treba zadržati elastičnost – kako bi se mogla preklopiti na pola bez lomljenja kore.

Što je talijanska pizza?

Klasična talijanska pizza
U Italiji danas postoji oko dvije tisuće različitih vrsta pizza. Ali postoje samo tri vrste klasičnih pizza koje slijede gore navedena pravila. Prije svega, to je dobro poznata “Margarita” s nadjevom od rajčice, mozzarella sira i bosiljka.
Drugo, pizza “Marinara” koja se priprema bez mozzarelle i bosiljka, ali s češnjakom, maslinovim uljem i matičnjakom. I, konačno, treća pizza, koja se može klasificirati kao klasična, je “Margarita-Extra”. Priprema se na isti način kao i obična “Margherita”, ali se ovdje koriste nešto drugačije sorte rajčice i mozzarella sira iz južne Italije, dobivenog iz bivoljeg mlijeka.

Napuljska pizza
Posebno mjesto u talijanskoj kuhinji zauzima napolitanska pizza koja ima brojne obožavatelje diljem svijeta. Može se svrstati i u klasike jer postoje posebni standardi za njegovu pripremu. Konkretno, promjer napuljske pizze ne smije biti veći od 35 centimetara. Rubovi takve pizze moraju imati svojevrsne “stranice” visine 2-3 centimetra.

Napolitanska pizza priprema se od rajčica određene sorte, oguljenih, mozzarella sira od bivoljeg mlijeka, češnjaka i svježih listova bosiljka. Najbolje je da rajčice budu sorte San Marsan uzgojene na obroncima Vezuva. Osim toga, u pizzu se obavezno dodaje maslinovo ulje. Ova pizza ispada vrlo nježna i mirisna.

Regionalna pizza Italije
Naravno, ništa vas ne sprječava da odstupite od tradicionalnih pravila u pogledu sastojaka i značajki kuhanja. Stoga u različitim regijama Italije postoje vlastiti recepti za kuhanje pizze s mesom, plodovima mora, povrćem i voćem.

Na primjer, u Rimu je popularna pizza “Lazio”, koja se od tradicionalne razlikuje po velikoj debljini (1-2 centimetra). Dodana mu je rajčica, mozzarella sir, inćuni i maslinovo ulje. A u regiji Apulia vole uživati ​​u pizzi Calzone. Njegova posebnost je da se cijeli nadjev peče unutra. Kao nadjev za zatvorenu pizzu koriste se sušene rajčice i sir.

Na Siciliji radije pripremaju žešću pizzu s čili papričicom. Pizza “Četiri godišnja doba” koja se dijeli na četiri jednaka dijela vrlo je popularna u cijeloj Italiji. Svaki dio ima svoj nadjev – šampinjoni, šunka, masline i artičoke. U Firenci sami pripremaju pizzu koja se ističe po tome što se na njoj peče jaje. Djeca vole ovu pizzu.

Dakle, pizzu u Italiji karakterizira veća raznolikost. Može se puniti gljivama, mesom, povrćem, voćem, zelenilom, ribom i plodovima mora. Ali u svakom slučaju, da biste uživali u okusu talijanske pizze, morate je jesti toplu.

Više od autora

+ There are no comments

Add yours