Pizza je jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Njena jednostavnost i nevjerojatna kombinacija okusa privlače ljude diljem svijeta. No, jeste li se ikada zapitali o povijesti i porijeklu ove ukusne poslastice? Otkrijte saznajte više o povijesti i porijeklu pizze.

Povijest pizze seže unatrag tisućama godina. Neki povjesničari vjeruju da su prvi oblici pizze postojali još u antičkoj Grčkoj. Tijekom festivala posvećenog boginji Demetri, ljudi bi pekli tanku pogaču na vrućim kamenim pločama i nadjevali je različitim sastojcima, uključujući povrće, meso i začine.

Međutim, pravi procvat pizze dogodio se u Napulju, Italija, gdje je postala poznata u 18. stoljeću. U to vrijeme, radnička klasa u Napulju je tražila brzu i jeftinu hranu koja bi ih zasitila. Nastala je “pizza Margherita”, koju je prvi put pripremio kuhar Raffaele Esposito. Ova jednostavna pizza s umakom od rajčice, mozzarellom i bosiljkom, predstavljala je talijanske nacionalne boje – crvenu, bijelu i zelenu, što je bilo u čast kraljice Margherite Savojske.

Popularnost pizze brzo se proširila po Italiji i izvan njenih granica. Imigranti iz Italije donijeli su recepte za pizzu u Sjedinjene Američke Države tijekom 19. i 20. stoljeća. Prve pizze u Americi bile su prilagođene talijanskim ukusima, ali su se vremenom razvile razne stilove i varijacije pizze, uključujući newyoršku i chicagsku pizzu.

Danas je pizza jedno od najomiljenijih jela širom svijeta. Možete je pronaći u različitim varijacijama, od klasičnih sastojaka poput peperonija i gljiva do neobičnih kombinacija kao što su ananas i pršut. Uz raznolikost vrsta tijesta i nadjeva, svatko može pronaći svoju omiljenu kombinaciju okusa.

Više od autora

+ There are no comments

Add yours